[GTranslate]

Wat moet ik doen als ik word ontslagen? 

priscilla-du-preez-K8XYGbw4Ahg-unsplash

Ontslagen worden kan veel stress met zich meebrengen maar je staat er niet alleen voor. In dit artikel legt Dependable uit wat je kan doen tegen een (voorgenomen) ontslag. Controleer altijd of je werkgever zich houdt aan alle gemaakte afspraken. Dit doe je door het contract te raadplegen. Wat hebben jij en je werkgever in het contract afgesproken?

Controleer je contract
Afhankelijk van het type contract dat je hebt bepaal je wat je kunt doen tegen het ontslag. Heeft u een tijdelijk contract én wil je werkgever het contract eerder beëindigen dan de afgesproken datum dan moet je nagaan of het volgens het contract überhaupt mogelijk is deze eerder te beëindigen.
Heb je een vast contract? Dan kan de werkgever je alleen ontslaan als hij daar een geldige reden voor heeft. Wat zijn geldige reden?

  • Dringende reden voor ontslag. Hierbij kun je denken aan de werknemer die steelt van zijn werkgever, bedrijfsgeheimen bekend maakt aan concurrenten of werkweigering;
  • Bedrijfseconomische redenen;
  • Langdurige ziekte;
  • Werknemer disfunctioneert op de werkvloer;
  • Verstrooide arbeidsverhouding.

Het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd is geen geldige reden voor ontslag. Ook
zwangerschap is geen geldige reden voor ontslag.

 Hoe protesteer ik tegen het ontslag?
Je manier van protesteren hangt af van de manier waarop je wordt ontslagen.

Ontslag met wederzijds goedvinden
Je werkgever vraagt dan aan je om akkoord te gaan met het ontslag. Dit noemen we ontslag met wederzijds goedvinden. Van belang is dat er iets wordt afgesproken over de transitievergoeding. Bij dit type ontslag heb je namelijk niet automatisch recht op de transitievergoeding. De werkgever is alleen verplicht de transitievergoeding uit te keren als
de werkgever erkend dat ontslag op zijn initiatief is. Ook kan het invloed hebben op jouw WW-uitkering. Je krijgt namelijk alleen een WW-uitkering, mits er vermeld wordt dat het ontslag op initiatief van de werkgever plaatsvindt.

Bezwaar tegen het ontslag
Ben je het niet eens met het voorstel dan moet jij als werknemer bezwaar maken tegen het voorgenomen ontslag. Dit kun je het beste schriftelijk doen. Wil de werkgever het ontslag toch doorzetten dan moet hij vervangende toestemming vragen bij de kantonrechter of bij het UWV. Doet hij dit niet dan blijf je gewoon in dienst. Heeft de werkgever gekozen voor een procedure bij het UWV en verlenen zij een ontslagvergunning aan de werkgever dan kunt u zich daartegen verzetten door naar de kantonrechter te stappen. Kiest de werkgever voor de kantonrechter dan kan jij je daartegen verzetten door verweer te voeren voor de kantonrechter. Na ontslag heb je mogelijk recht op een WW-uitkering. Deze dient aangevraagd te worden bij het UWV. Naast het uitkeren van de WW-uitkering kan het UWV je helpen met het vinden van een nieuwe baan. Kortom, indien je wordt ontslagen door jouw werkgever hoef je daar niet zomaar akkoord mee te gaan. U kunt zich te allen tijde verzetten tegen een voorgenomen ontslag. Allereerst moet je nagaan wat voor type contract je hebt en wat daarin is afgesproken. Vervolgens gaat u kijken of de werkgever een geldige reden heeft voor het ontslag. Kiest de werkgever voor vervangende toestemming dan kunt u zich daartegen verzetten tegenover een rechter.

Deel dit artikel

Wilt u op de hoogte blijven van relevante juridische informatie?

Abonneer op onze nieuwsbrief