[GTranslate]

Jurist of advocaat, wat zijn de verschillen?

right-g3796e1a73_1920

Wat is het verschil tussen een advocaat en een jurist?

In de meeste gevallen is het voor een klant onduidelijk wat het verschil is tussen een advocaat en een jurist. Men denkt dat je advocaat bent op het moment dat je een masterdiploma rechtsgeleerd succesvol hebt behaald. In deze blog zal ik meer duidelijkheid geven over het verschil tussen een advocaat en een jurist.

Je bent een jurist als je de bachelor HBO-Rechten op de hogeschool of bachelor Rechtsgeleerd op de universiteit succesvol hebt afgerond. Na de bacheloropleiding is de graad Bachelor of Laws (LLB) behaald. Een deel van de juristen kiest ervoor om door te studeren en een masteropleiding te volgen op de universiteit. Na de afronding van een masteropleiding mag de afgestudeerde zichzelf ‘meester in de rechter’ noemen (L.M, mr. of Master of Laws).

Een advocaat is ook een jurist

Hoewel een jurist een bacheloropleiding en een masteropleiding heeft gevolgd wil dit niet zeggen dat hij of zij een advocaat is. Er worden uiteenlopende beroepen uitgeoefend als iemand rechtsgeleerdheid heeft gestudeerd en om deze reden omschrijft de term jurist verschillende beroepen. Een jurist die werkzaam wil zijn als advocaat dient eerst beëdigt te worden tot advocaat door de rechtbank. De term advocaat mag na de beëdiging worden gebruikt als beschermtitel. In tegenstelling tot een jurist is er geen sprake van een beschermtitel, eenieder die zich bezighoudt met juridische zaken mag zich namelijk jurist noemen.

Nadat de jurist is beëdigd tot advocaat, is het van belang dat er een stage van drie jaar wordt gelopen bij een advocatenkantoor. Gedurende deze stageperiode werkt een advocaat-stagiaire onder leiding van een ervaren advocaat en volgt tegelijkertijd een beroepsopleiding advocatuur. Daarnaast worden er nog verschillende opleidingen afgerond en na een periode van drie jaar mag de advocaat-stagiaire de werkzaamheden zelfstandig verrichten. Een jurist is overigens niet aan een stageperiode gebonden en kan na de rechtenstudie zich specialiseren in één of meerdere rechtsgebieden. De advocaat en de jurist kunnen op dezelfde gebieden actief zijn. De jurist kan voor u procederen in kantonzaken tot een bedrag van 25.000 euro. Voor overige zaken kunt u een advocaat benaderen.

Verplichtingen van een advocaat

Een advocaat is gebonden aan de advocatenwet en de gedragsregels voor Advocaten. Daarnaast is een advocaat verplicht om lid te zijn van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). De Nederlandse Orde van Advocaten is een rechtspersoon die toezicht houdt op de advocatuur in Nederland. Het is een van de taken van de Nova om de kwaliteit van de advocatuur te bevorderen. Bovendien is de advocaat is verplicht om elk jaar de benodigde opleidingen te volgen en verplicht tot geheimhouding. In tegenstelling tot de jurist is hij of zij niet gebonden aan de bovenstaande verplichtingen. Een jurist kan zich overigens wel aansluiten bij een belangenvereniging zoals NVRA. Het doel van deze vereniging is een goede juridische dienstverlening te beschermen.

Wie kan ik inschakelen voor juridisch advies?

Voor juridisch advies kunt u een advocaat of een jurist benaderen. Een jurist is een professional die u kunt inschakelen op het moment dat u tegen een juridisch probleem aan loopt. Een jurist heeft een bachelor en/of een master behaald en zal uw juridische belangen behartigen. Een jurist onderzoekt complexe vraagstukken en adviseert cliënten aan de hand van hun situatie. Indien u met een vraag of een juridisch probleem zit, kunt u altijd terecht bij één van onze beroepsprofessionals!

Deel dit artikel

Wilt u op de hoogte blijven van relevante juridische informatie?

Abonneer op onze nieuwsbrief